Börja orientera med Umeå OK!

Orientering är en tuff och spännande sport där man ständigt bjuds på nya utmaningar. Ingen träning eller tävling är den andra lik, och upplevelsen att kunna hitta överallt med hjälp av karta och kompass är häftig och kommer till nytta också i många andra sammanhang.

Orientering är en kombination av att orientera sig fram utan misstag, och att dessutom göra det så fort som möjligt genom att både orka springa rent fysiskt, men också att orka hålla hjärnan fräsch fast muskler och hjärta är trött.

Orientera kan man göra oavsett åldrar på ett eller annat sätt. Det finns flera olika typer av tävlingar, allt från klubbtävlingar och mindre tränings- och motionsorienteringar till jätteevenemang som Oringens 5-dagarstävling som varje år samlar mellan 10- och 20 000 deltagare under en sommarvecka. På alla tävlingar finns banor och klasser som passar för alla åldrar och kunskapsnivåer.

Man kan också orientera på egen hand med hjälp av ett arrangemang som kallas Naturpasset där man kan köpa kartor och söka upp kontroller när man själv önskar. Umeå OK arrangerar Naturpass, dels i form av cykelorientering som kallas »Skoj på hoj« och dels i form av vanlig orientering som kallas »Dra åt skogen«, mer information om det finns att se på www.skoj.info.